Nieuwsbrief Kinderopvang

Bijgaand vindt u de nieuwsbrief Kinderopvang van donderdag 21 september 2023. In een eerdere versie van deze nieuwsbrief deden niet alle links het goed. Daarom deze nieuwe versie met daarin de volgende berichten:

Webinar ontwikkelpad kinderopvang op maandag 2 oktober 2023

Om de personeelstekorten in de kinderopvangsector aan te pakken, hebben de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) samen met sectorpartijen BK en BMK een ‘ontwikkelpad’ voor de kinderopvang gecreëerd. Op maandag 2 oktober 2023 kunnen belangstellenden hierover een webinar volgen, van 13:30 tot 14:30 uur. Het webinar maakt hen wegwijs in dit nieuwe ontwikkelpad.

Het webinar wordt georganiseerd en gehost door NLwerktaanwerk. Het vindt online plaats; u kunt deelnemen via uw computer of mobiel apparaat. Deelname is gratis. Onderaan dit bericht kunt u zich aanmelden.

Werkdruk direct verlichten

In haar Kamerbrief van 26 april 2023 over de aanpak van het personeelstekort in de kinderopvang communiceerde de minister van SZW ook al over dit ontwikkelpad. Toen nog onder de werktitel ‘loopbaanpad met leerlijn’. Als werkgever kunt u het pad gebruiken om werkzoekenden, vaak met een afstand tot de arbeidsmarkt, te laten instromen als groepshulp in uw organisatie. Zo verlicht het ontwikkelpad direct de werkdruk op de pedagogisch professionals. Daarnaast kunnen huidige en nieuwe groepshulpen zich stapsgewijs verder ontwikkelen, soms ook tot pedagogisch professional.

Wat kunt u verwachten van het webinar?

Het webinar geeft informatie over de volgende onderwerpen:

  • Hoe krijgt het ontwikkelpad (individueel) vorm en inhoud?
  • Welke voordelen biedt het ontwikkelpad voor kinderopvangorganisaties?
  • Hoe kunnen kinderopvangorganisaties het ontwikkelpad gebruiken?
  • Wat is er bekend over de aankomende subsidieregeling in het kader van het ontwikkelpad?

Aanmelden webinar

Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

Succesvolle bijeenkomst over modern werkgeverschap

Zo’n dertig werkgevers uit de kinderopvangsector namen op dinsdag 12 september 2023 deel aan een bijeenkomst in Utrecht over modern werkgeverschap, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Modern werkgeverschap is een belangrijk thema bij het tegengaan van personeelstekorten. Het gaat over hoe je het werk in de kinderopvang zo kunt organiseren, dat professionals ervoor kiezen om in de sector te (blijven) werken en minder snel uitstromen naar bijvoorbeeld het zzp-schap.

Personeel behouden kan bijvoorbeeld door in te zetten op goede beloning, werkzekerheid, zelfstandigheid en ontwikkelmogelijkheden voor de werknemer. Het werd een erg geslaagde middag, waarbij werkgevers en SZW veel van elkaar konden leren en volop inspiratie opdeden.

Inspirerende presentaties

Monique Dongelmans van Kinderopvang Mundo en Annet van Zon van Spring kinderopvang gaven inspirerende presentaties over de innovatieve manier waarop zij met modern werkgeverschap omgaan binnen hun organisaties. Kinderopvang Mundo zet  in op functiedifferentiatie, waarbij pedagogisch professionals zich, naast hun reguliere werkzaamheden, verder kunnen professionaliseren op één onderdeel van hun functie. Spring Kinderopvang zet in op topteams die flexibel inzetbaar zijn in de regio. Deze topteams helpen om acute gaten in roosters op te vullen. Voor de pedagogisch professionals die op een vaste locatie werken, geeft dit veel meer rust.

Met elkaar in gesprek

Ook gingen de deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek over een aantal vragen, zoals: wat definieert modern werkgeverschap? Hoe zou modern werkgeverschap in de kinderopvang eruit moeten zien? Welke goede voorbeelden zijn er al? De deelnemers gaven aan dat duidelijker moet worden wat werken in de kinderopvangsector betekent. Namelijk, werken in een sector die een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling en verzorging van jonge kinderen. Daar mag de sector trots op zijn. De deelnemers benadrukten dat er meer aandacht moet komen voor het vergroten van de beroepstrots.

In de gesprekken kwam verder naar voren dat het belangrijk is dat werkgevers regelmatig in gesprek gaan met hun pedagogisch professionals over de wederzijdse wensen en verwachtingen. Die wensen verschillen per generatie, wat maatwerk nodig maakt. Werkzekerheid en ontwikkelmogelijkheden zijn daarbij van belang. Maar ook het gesprek over meer uren werken en combinatiebanen. De hierboven genoemde topteams kwamen ook terug in de gesprekken als goed voorbeeld. De deelnemers merkten daarnaast op dat de scheidslijn tussen werk en privé minder scherp geworden is. Daarvoor is meer aandacht nodig; dit vraagt om een werkgever die verbindt. Bovendien gaven zij aan dat de ruimte voor modern werkgeverschap soms wordt beperkt door wet- en regelgeving of door strikte bepalingen in de cao.

Tegelijkertijd betekent modern werkgeverschap ook dat werknemers verantwoordelijkheid nemen, zodat er balans ontstaat tussen vrijheid krijgen en verantwoordelijkheid nemen. Verder onderstreepten werkgevers dat het belangrijk is om in te zetten op het vormen van communities. De regie en autonomie van de professionals en hun team kan worden verhoogd door middel van functiedifferentiatie, goede onboarding en door teams zelf hun roosters te laten verzorgen. Ook vitaliteitscoaches en andere trainingen kunnen helpen, vooral bij het naar boven brengen van ieders kwaliteiten.

Bijeenkomst modern werkgeverschap
Beeld: ©Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Kamerbrief herziening financieringsstelsel kinderopvang

De Tweede Kamer ontving op vrijdag 15 september 2023 een brief over de herziening van het financieringsstelsel van de kinderopvang. Drie ministers en een staatssecretaris schetsen in de brief hun overwegingen en inzichten bij het financieringsstelsel. Een volgend kabinet kan de inzichten gebruiken in de besluitvorming en zo, wanneer dat aan de orde is, snel verder met een herziening van het financieringsstelsel.

U kunt de Kamerbrief hier lezen.

Lees ook dit nieuwsbericht over de Kamerbrief.