Nieuwsbrief kinderopvang

Bijgaand vindt u de nieuwsbrief Kinderopvang van donderdag 26 oktober 2023 met daarin de volgende berichten:

Learning community voor gastouders actief

In eerdere nieuwsbrieven berichtten we over de ‘learning community’ voor gastouders die inmiddels is ontwikkeld door bureau WeesVaardig, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De learning community is inmiddels actief! Aanmelden kan via deze link.

De learning community voor gastouders is bedoeld om onderling contact en kennisdeling tussen gastouders te bevorderen. Door meer onderlinge interactie tussen gastouders mogelijk te maken, kunnen zij elkaar ondersteunen bij alledaagse uitdagingen in hun werkzaamheden en van elkaar leren.

Kennis delen

Daarnaast biedt de learning community een forum en een socialmedia-pagina, bedoeld om elkaar vragen te stellen en kennis met elkaar te delen. Ook is het platform voorzien van een zoekfunctie richting erkende opleidingen. Hierin kunnen gastouders zoeken naar een opleiding die past bij de eigen specifieke ontwikkelbehoefte. Verder staan er zogeheten prefered suppliers vermeld: zij geven specifiek voor de sector ontwikkelde trainingen, cursussen en opleidingen.

Bovendien is het mogelijk om elkaar uit te dagen om een challenge aan te gaan. Bijvoorbeeld door samen een cursus of opleiding te volgen, elkaar advies of een training te geven, of bijvoorbeeld (samen) een e-learning te volgen.

De learning community beloont alles wat gastouders doen aan ontwikkeling en kennisdeling met punten en medailles. Op deze manier is elk jaar te zien wie het meeste bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling. Zo worden gastouders gemotiveerd om aan hun ontwikkeling te blijven werken en kunnen zij hierbij op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen.

Klik hier om naar de learning community te gaan.

Aandacht voor hoogte leges in de gastouderopvang

Om als gastouder werkzaam te kunnen zijn, dienen gastouders zich via hun gemeente in te schrijven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Hierna vraagt de gemeente de GGD om een inspectie uit te voeren. Na een positief advies van de GGD verzorgt de gemeente de inschrijving van de nieuwe opvanglocatie in het LRK.

Gemeenten mogen leges heffen om de kosten te dekken van het behandelen van zo’n aanvraag. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ziet op dit moment dat sommige gemeenten erg hoge leges heffen voor de (her)inschrijving van gastouders. Dit kan ertoe leiden dat (potentiële) gastouders afzien van een (her)inschrijving bij een gemeente. Het aantal kinderopvangvoorzieningen kan hierdoor afnemen, terwijl juist in veel gemeenten een tekort is aan kinderopvangplaatsen. Het ministerie van SZW vindt dit een zorgelijke trend.

Om ervoor te zorgen dat gastouderopvang toegankelijk blijft en kinderen gebruik kunnen blijven maken van opvangvoorzieningen, wil het ministerie van SZW daarom aandacht vragen voor de hoogte van de leges voor gastouderopvang. Het ministerie vraagt gemeenten om, bij het vaststellen van de hoogte van de leges, geen onnodige en hoge financiële drempels te creëren voor nieuwe en huidige gastouders.

Cijfers kinderopvang tweede kwartaal 2023 beschikbaar

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) houdt elk kwartaal de ontwikkelingen in de kinderopvang bij en publiceert deze gegevens op Rijksoverheid.nl. Onlangs publiceerde SZW de rapportage over het tweede kwartaal van 2023.

In de rapportages zijn gegevens terug te vinden over de tarieven en het gebruik van kinderopvang, en de arbeidsparticipatie van ouders. De nieuwste rapportage laat zien, vergeleken met dezelfde periode in 2022, dat het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang is gestegen (+19.000). Ook ging het aantal uur kinderopvang per kind per maand (+0,7 uur) en de netto arbeidsparticipatie van vrouwen (+0,8 procentpunt) en mannen (+0,9 procentpunt) omhoog. Het aantal gewerkte uren door zowel mannen als vrouwen blijft min of meer gelijk.

Dit kwartaal steeg ook het aantal dagopvanglocaties (+21) en BSO-locaties (+16). Daarnaast zien we dat het aantal gastouderlocaties verder daalde (-249).

De rapportage laat verder een toename zien in het verschil tussen de gemiddelde uurtarieven en de maximum uurprijs (dagopvang: +0,7 procentpunt, BSO: +0,7 procentpunt, gastouderopvang 0 t/m 3 jaar: +0,6 procentpunt en gastouderopvang 4 t/m 12 jaar: +0,8 procentpunt), vergeleken met vorig kwartaal. In vergelijking met het gemiddelde over 2022 is dit verschil nog steeds kleiner.

De volledige rapportage met gedetailleerde overzichten kunt u hier bekijken.