Persoonsgebonden budget op maat
Vanaf 2025 krijgt iedereen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) een persoonsgebonden budget (pgb) op maat. Bij pgb op maat kijkt het zorgkantoor samen met de aanvrager naar iemands zorgvraag. En daarna welk budget daarbij past. Pgb op maat vervangt het automatische basisbedrag dat aanvragers eerder kregen.
Pgb voor langdurig zieke mensen
De Wlz is er voor mensen met een aandoening of beperking die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig hebben. Een pgb is een bedrag waarmee iemand zelf zorg inkoopt. Iemand met een pgb bepaalt zelf van wie, waar en wanneer iemand zorg krijgt. Het zorgkantoor verstrekt dit pgb-Wlz.
De persoon die pgb krijgt, heet een budgethouder. Belangrijke voorwaarde om een budgethouder te worden, is bijvoorbeeld dat iemand pgb-vaardig is. Dat betekent dat iemand goede afspraken met zorgverleners moet maken en een administratie bijhoudt.
Pgb op maat past bij zorgvraag de aanvrager
Bij pgb op maat spreekt het zorgkantoor eerst met de aanvrager over de zorg die nodig is. Bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorging, verpleging of huishoudelijke hulp. En daarna welk pgb past bij de specifieke zorgvraag van die persoon.
Pgb op maat vervangt het automatische basisbedrag per persoon. Aanvragers krijgen dus niet meer automatisch een standaard pgb.
Ruimte voor ongeplande extra zorg
Soms heeft iemand tijdelijk meer zorg nodig dan van tevoren gedacht. Bijvoorbeeld door griep. Bij het bepalen van het pgb op maat houden zorgkantoren hier rekening mee.
Pgb op maat stap voor stap invoeren
In 2023 heeft het kabinet besloten tot de verplichte invoering van pgb op maat.
In 2024 zijn alle zorgkantoren al gestart met pgb op maat voor nieuwe aanvragers.
Vanaf 1 januari 2025 geldt pgb op maat voor iedereen met een pgb-Wlz. Zorgkantoren nemen contact op met iedereen die al pgb-Wlz krijgt om pgb op maat te bespreken. Budgethouders hoeven hier zelf niets voor te doen.