Sectorale Ontwikkelpaden

Werkgevers en werkzoekenden weten elkaar op de arbeidsmarkt niet altijd goed te vinden. Bijvoorbeeld omdat werkzoekenden niet de gevraagde papieren hebben. De overheid wil dat iedereen zich kan ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Daarom zijn er sectorale Ontwikkelpaden. Deze Ontwikkelpaden laten zien hoe mensen zich in een sector kunnen ontwikkelen of starten met een nieuwe functie.

Overzicht van functies en opleidingen

Een sectoraal Ontwikkelpad laat zien welke banen er in een sector zijn en welke opleidingen daarbij horen. Zo weten mensen:

  • welke banen ze kunnen krijgen in de sector, ook zonder de juiste opleiding;
  • hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen in de sector;
  • hoe ze naar een andere sector kunnen overstappen.

Sectorale Ontwikkelpaden helpen mensen die werk zoeken of al werken om een andere baan te vinden. Dit kan vaak door een opleiding te volgen terwijl ze werken. Er zijn Ontwikkelpaden voor de volgende sectoren:

  • techniek, bouw en energie; 
  • kinderopvang; 
  • hoveniers en groenvoorziening; en 
  • zorg en welzijn.  

Bekijk alle Ontwikkelpaden per sector.

Werkgevers, werknemers en werkzoekenden kunnen voor meer informatie over sectorale Ontwikkelpaden terecht op www.werkcentrum.nl/ontwikkelpaden

Informatie of contact over Ontwikkelpaden

Ontwikkelpaden worden gemaakt door werkgevers- en werknemersorganisaties uit de sector. Meer informatie over de Ontwikkelpaden staat per sector op de website van de sector:

Bekijk de website Leeroverzicht voor alle opleiders die opleidingen per Ontwikkelpad aanbieden.

Ontwikkelpaden maken en gebruiken

Sectorale Ontwikkelpaden zijn een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en vertegenwoordigers van sectoren. 

Sectoren die een Ontwikkelpad willen maken volgen deze 3 stappen:

  1. Sectoren maken Ontwikkelpaden voor de eigen sector. Deze moeten voldoen aan de voorwaarden van de SLIM-regeling om erkend te worden. De minister van SZW erkent de Ontwikkelpaden als ze aan deze regels voldoen. Alle documenten voor het ontwikkelen van een Ontwikkelpad zijn beschikbaar en toegankelijk. Sectoren met interesse om te werken aan Ontwikkelpaden kunnen zich melden via ontwikkelpaden@minszw.nl.    
  2. Alle partners zorgen dat de Ontwikkelpaden ook echt worden gebruikt door werkgevers, werknemers, werkzoekenden, opleiders en partijen in de arbeidsmarktregio’s. Bijvoorbeeld met informatie op websites en in nieuwsbrieven. Maar ook met landelijke en regionale informatiesessies. 
  3. Sectoren beheren de Ontwikkelpaden en houden ze up-to-date. Ontwikkelpaden kunnen 4 keer per jaar worden aangepast.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt op dit moment samen met verschillende sectoren om ook in hun sector een Ontwikkelpad te maken. Alle sectoren hebben één of meerdere organisaties als aanspreekpunt voor de ontwikkeling van een Ontwikkelpad.

Indien een opleiding niet is opgenomen in een erkend Ontwikkelpad, kunnen opleiders zich melden bij dit aanspreekpunt. Het kan voorkomen dat een sector een opleiding niet wil opnemen in een Ontwikkelpad. Terwijl de opleider denkt dat de opleiding passend is bij een functie uit het Ontwikkelpad. In dat geval is er bemiddeling voor opleiders vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Subsidie voor scholingskosten

Het kabinet stelt vanaf 10 maart 2025 de SLIM-scholingssubidie beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld voor opleidingen uit de Ontwikkelpaden en uit een maatschappelijk cruciale sector. Werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus kunnen subsidie aanvragen voor scholingskosten van (nieuwe) werknemers voor opleidingen uit deze Ontwikkelpaden.

Op de website Leeroverzicht is per Ontwikkelpad zichtbaar welke opleidingen subsidiabel zijn en hoeveel subsidie de werkgever hiervoor kan krijgen. Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen via Uitvoering van Beleid.

In september 2025 kunnen ook sectoren deze subsidie aanvragen in samenwerking met centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s. Tot en met 2027 is er € 73,8 miljoen subsidie beschikbaar.

Informatie voor opleiders en andere arbeidsmarktprofessionals

Informatie over Ontwikkelpaden voor publieke en private opleiders is te vinden op de website van het Kennispunt Leven Lang Ontwikkelen. 

Informatie over Ontwikkelpaden voor partijen in de arbeidsmarktregio’s is te vinden op de website van het Landelijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt.