Nederland draagt bij aan internationale vrede en veiligheid
Een veiligere wereld, is een veiliger Nederland. Daarom draagt Nederland bij aan internationale vrede en veiligheid. Nederland wil zo conflicten voorkomen, internationaal recht beschermen en vrede handhaven.
Beschermen internationale rechtsorde basis voor Nederlands buitenlandbeleid
Het beschermen van de internationale rechtsorde staat in artikel 90 van de Nederlandse grondwet. Door bij te dragen aan de internationale rechtsorde werkt Nederland aan vrede en veiligheid in de wereld. Nederland neemt daarom deel aan internationale missies en operaties. Daarnaast werkt Nederland samen om het eigen grondgebied en het grondgebied van bondgenoten te verdedigen.
Nederland heeft actieve rol in internationale organisaties
Samenwerken met andere landen maakt Nederland veiliger. Nederland is lid van verschillende internationale organisaties:
- Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Binnen dit bondgenootschap is afgesproken dat landen elkaar beschermen. En ieder land minimaal 2% van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uitgeeft.
- Europese Unie (EU). EU-landen werken samen op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld door in te zetten op een slimme samenwerking op het gebied van defensie. Een sterk en verenigd Europa maakt Nederland beter beschermd tegen dreigingen van buitenaf.
- Verenigde Naties (VN). De grootste internationale organisatie waarin 193 landen in de wereld samenwerken. Zo zet de VN zich in voor een wereld zonder oorlog, goede banden tussen landen en verbetering van de levens van arme mensen. Dit doet de VN door afspraken te maken over vrede en veiligheid. Ook werken alle landen samen aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
- Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Bij de OVSE maken overheden van 57 landen afspraken over onderwerpen die heel direct de Nederlandse veiligheid raken. Zoals het tegengaan van terrorisme, smokkel van mensen, wapens en drugs En het voorkomen of oplossen van conflicten. De OVSE wil dit bereiken door het gesprek te voeren over veiligheid, economische samenwerking en bescherming van mensenrechten.
Internationaal optreden tegen oorlogen
Nederland kan door samenwerking met andere landen invloed uitoefenen op het voorkomen of beëindigen van een oorlog. Denk bijvoorbeeld aan:
- sancties opleggen aan een land;
- bijdragen aan civiele missies. Nederland stuurt experts naar landen waar het slecht gaat. Bijvoorbeeld om gebieden waar conflict is (geweest) veilig te maken voor burgers. Of te helpen bij de wederopbouw na een oorlog;
- handhaven van de internationale rechtsorde. Bijvoorbeeld via het Internationaal Strafhof in Den Haag en verschillende tribunalen;
- bijdragen aan stabiliteit in een land. Bijvoorbeeld met de EU-missie tegen onrust in Bosnië en Herzegovina, of de NAVO-missie in Irak in de strijd tegen ISIS.
- militair ingrijpen door deelname aan internationale missies.
Samenwerking tegen internationaal terrorisme
Terrorisme is een internationaal probleem. Daarom werkt Nederland samen met andere landen en (maatschappelijke) organisaties om terrorisme aan te pakken en te voorkomen. Bijvoorbeeld door terrorismefinanciering en radicalisering tegen te gaan. Of door sancties in te voeren tegen terroristen of terreurorganisaties. Dit doet Nederland onder andere in de EU, VN, NAVO en het Global Counterterrorism Forum. Ook draagt Nederland actief bij aan de anti-ISIS-coalitie in Irak.
Oorlog in Oekraïne
Sinds de Russische inval in Oekraïne staat de veiligheid in Europa nog meer onder druk. Daarom zendt Nederland militairen uit voor de versterking van de Europese oostgrens. Nederland helpt Oekraïne, met financiële steun en militaire steun, om zich te kunnen verdedigen tegen de Russische agressie. Dat is ook belangrijk voor Nederland. Want als Rusland de oorlog wint, zullen de kosten voor Nederland nog veel hoger zijn.