Natuurvriendelijk isoleren
Om diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te beschermen bij het isoleren, is natuurvriendelijk isoleren bedacht. Dat is een manier van woningisolatie die deze beschermde diersoorten niet doodt of verstoort.
Kwetsbare diersoorten verstoord of gedood door isolatie
Door woningen goed te isoleren, gaat minder energie verloren. Dat is goed om de energierekening omlaag te krijgen. En beter voor het klimaat.
Bij het isoleren van sommige delen van het huis, zoals de spouwmuur, kunnen beschermde dieren verstoord of gedood worden. Denk aan vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen. Dat komt omdat deze dieren in de muren of daken van gebouwen leven.
Toestemming nodig om te isoleren
Het verstoren of doden van beschermde dieren is wettelijk verboden. Daarom moet een woningeigenaar zelf onderzoeken of er beschermde diersoorten in de woning leven. En toestemming vragen bij de provincie om te kunnen isoleren. Die toestemming geven provincies op basis van een omgevingsvergunning.
Dit uitzoeken en regelen kost tijd, geld en moeite. Daarom is er een oplossing voor de korte termijn bedacht: natuurvriendelijk isoleren.
Methode natuurvriendelijk isoleren
Natuurvriendelijk isoleren gebeurt alleen door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Zij:
- houden rekening met de natuurkalender. Dat betekent dat ze het isolatiewerk niet uitvoeren tijdens het broedseizoen van beschermde vogels. Of tijdens de kraamperiode of winterrust van vleermuizen.
- plaatsen speciale flapjes over gaten en kieren aan de buitenkant van de woning, zodat dieren uit de woning kunnen vliegen, maar er niet in terug kunnen. Zo voorkomen ze dat deze dieren gedood worden.
- maken een ruimte vrij in de spouwmuur, zodat vleermuizen hier kunnen blijven.
Oplossing komende 3 jaar
Natuurvriendelijk isoleren is een oplossing voor de komende 3 jaar. Ondertussen wil de overheid dat gemeenten onderzoeken waar in hun gemeente beschermde diersoorten leven. En in een plan opschrijven hoe ze deze dieren gaan beschermen. Dit heet een soortenmanagementplan.
Met dit plan kan de gemeente vervolgens een omgevingsvergunning voor de hele gemeente aanvragen bij de provincie. Hierdoor hoeven woningeigenaren niet meer zelf onderzoek te doen en een omgevingsvergunning aan te vragen. Dat scheelt veel tijd, geld en moeite.
Zelf aan de slag met natuurvriendelijk isoleren
Woningeigenaren kunnen al aan de slag met natuurvriendelijk isoleren. Op de volgende websites is meer informatie te vinden over hoe dat in zijn werk gaat.