Nader voorlopige budgetten 2024 per gemeente

Overzicht van de nader voorlopige inschatting van het macrobudget dat de Rijksoverheid per gemeente beschikbaar stelt voor de betaling van bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidie in het kader van de Participatiewet, de IOAW, IOAZ en Bbz 2004 (levensonderhoud zelfstandigen).

De bijstelling van het nader voorlopige macrobudget is een tussenstand, waarin de realisaties van vorig jaar en recente inschattingen van de conjuncturele situatie (CEP, CPB) zijn verwerkt. Het macrobudget 2024 gaat van €6.958,5 miljoen naar €6.836,9 miljoen  (neerwaartse bijstelling van € 121,6 miljoen). Deze bijstelling wordt niet in de maandelijkse betalingen aan gemeenten verwerkt. Eind september wordt het macrobudget definitief vastgesteld.

Normaal gesproken is de voorjaarsbesluitvorming niet op tijd afgerond om beleidseffecten mee te nemen bij het vaststellen van het nader voorlopig budget. Doordat het Ministerie van Financiën na verzoek van de formatietafel besloot om het proces van de Voorjaarsnota te versnellen had het dit jaar achteraf bij uitzondering toch gekund. Vanwege het incidentele karakter van deze versnelling is ervoor gekozen om niet af te wijken van de gebruikelijke gang van zaken en de beleidseffecten daarom nog niet mee te nemen. Het grootste beleidseffect ten aanzien van het macrobudget wordt in de vaststelling van eind september een incidentele opwaartse bijstelling van € 30,1 miljoen vanwege tegenvallende resultaten binnen de banenafspraak.